Våga prata om psykisk ohälsa

Hej bloggen!

Idag tänkte jag prata om psykisk ohälsa och egna erfarenheter av detta som anhörig. När ett av mina barn gick i nionde klass blev hon en hemmasittare. Vecka efter vecka fick vi meddelanden från skola 24 om ogiltig frånvaro men det var i princip det enda meddelandet vi fick, ingen från skolan hörde i princip av sig, ingen ABIS (Alla Barn i Skolan) drogs trots att kommunens skolor ska göra detta vid hög frånvaro över två veckor. Vi kämpade för att få dottern till skolan men hon var inte där mer än kanske i snitt 1-2 dagar i veckan. I samma veva började hon sticka iväg hemifrån på helgerna trots att vi försökte stoppa henne, vilket inte gick vi fick bara till svar ”försök stoppa mig om ni kan…”

Så fort helgen närmade sig så ökade stressen hos oss föräldrar av förklarliga skäl. Vi visste inte alltid var hon var utan endast om hon var i stan eller någon närliggande ort men hon svarade alltid på sms om att hon var okej. Vi sökte hjälp på BUP i Halmstad och fick en tid där runt jul. En utredning tog vid och vi fick diagnoserna ADHD och GAD (generellt ångestsyndrom). Det var en lättnad att få veta vad som var fel och att det inte var vårt fel… Vi fick gå en Strategiutbildning via BUP och där lärde vi oss mycket som vi sedan har haft nytta av. Detta var under vårterminen i nian och vår dotter hade endast 3-4 godkända betyg som hon skulle söka in på gymnasiet med.

Jag tog kontakt med skolans rektor och ville ha ett möte och planera hennes framtida skolgång och möttes av orden ”jag förstår inte vad det ska leda till men vi kan väl ha ett möte om du vill. Sagt och gjort, vi kom till mötet i god tid och fick sitta och vänta 25 minuter, då gick jag och frågade efter rektorn och en ur personalen gick och hämtade honom i personalrummet! Detta är så fruktansvärt dåligt att inte komma, vet inte om han hoppades på att vi skulle gå igen eller vad det berodde på. När han väl kom gav inte mötet speciellt mycket enligt min mening.

Under denna tiden fick jag vid flertalet tillfällen höra från folk i min omgivning att det är väl bara att sätta ner foten, stoppa henne från att sticka, åka och hämta henne (var vi skulle hämta henne är dock frågan) med mera. Jag gick ner nästan tio kilo under denna tiden och mådde mycket dåligt. Det fanns dock även folk som verkligen stöttade också. En mening som jag tog till mig av sköterskan från BUP som höll i Strategiutbildningen och verkligen gav mig styrka var ”ni känner ert barn bäst, ta ingen skit från andra föräldrar!” Denna enkla mening betydde så oerhört mycket för oss som föräldrar under denna tid för givetvis gjorde vi allt vi kunde för att få skutan på rätt köl!

Skolan tog slut och sommarlovet kom. Det var en stor befrielse att slippa grundskolan och detta sista fruktansvärda år! Studie- och yrkesvägledaren hjälpte oss dock så vi fick träffa personer från kommunen och en rektor och mentor från den skola dottern ville börja på och där kände vi trots allt hopp. Under sommaren fick vi veta att dottern kom in på sin drömutbildning, men inte på det nationella programmet utan det individuella då hon saknade en del betyg. Kände dock att skolan verkligen försökte göra det bra för dottern och se det positiva och hur man kunde hjälpa till istället för att enbart se problemen. Nu skulle vi ta nya tag och se framåt. Dessutom hade vi nu BUP som stöd i bakgrunden vilket kändes riktigt bra. Fortsättning på detta kommer i ett senare inlägg.

Snälla, stötta och var inte för snabba med att döma när någon avviker eller agerar utanför ramarna, det kan finnas en orsak till beteendet. Vi vet inte heller om/hur familjen kämpar för att få stöd och hjälp. Om vi istället för att döma kan vara ödmjuka mot varandra så hjälper det verkligen de som kämpar och det stödet kan betyda allt!

Kram Kajsa

Publicerad av kajsasvarlddirektfranhjartat

Jag är en trebarnsmamma som älskar att skriva. Det är ett bra sätt att bearbeta känslor och händelser eller bara för att skriva av sig. Jag har två söner och en dotter. Min familj betyder allt för mig. Jag älskar att läsa, träna och umgås med familj och vänner. Vi har också två hundar som är familjens bebisar :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: